MenuZoekenEmail

Wie ik ben (jongeren)

Wie ik ben

Online zelfhulptraining voor jongeren die meer over zichzelf te weten willen komen

Deze cursus is geschikt voor je als:

 • Je vragen hebt over wie ben ik
 • Als je moeite hebt bij het maken van keuzes
 • Als je onzeker bent over jezelf
 • Als je wil weten hoe je over jezelf denkt
 • Als je graag aan verwachtingen van anderen wil voldoen
 • Als je moeite hebt om contacten te maken
 • Als je boos of angstig bent

We adviseren je om voor deze zelfhulptraining een speciaal e-mailadres aan te maken bij bijvoorbeeld Gmail of Yahoo. Naar dat e-mailadres kun je dan je opdrachten versturen!

Informatie over de training ‘Wie ik ben’
In de training ‘Wie ik ben’ staat hoe jij denkt, doet en voelt centraal. De opdrachten leiden je naar meer bewustwording over jouw identiteit.

Tijdens bepaalde levensfases zijn we meer op zoek naar onszelf. Het sterkst is dat tijdens de puberteit en adolescentie: van 12 tot 24 jaar. In deze periode wordt het beeld van jezelf en van je omgeving aan het wankelen gebracht.

We willen goed overkomen bij de ander en zullen daarom proberen om geen fouten te maken. Hierdoor kunnen we niet altijd ons zelf zijn. Als je jezelf te veel aanpast aan een ander kan dit ervoor zorgen dat je ‘vervreemdt’ van jezelf. Daarom is het belangrijk te weten wie je bent. Je kunt dan altijd terug naar jouw basis. Deze basis bestaat uit jouw sterke eigenschappen, daar waar jij goed in bent.

Algemene kenmerken van de training

 • De training bestaat uit 5 delen
 • Per deel is een korte inleiding en soms theoretische informatie
 • Aan ieder deel zijn één of meer opdrachten gekoppeld
 • De mogelijkheid is er om, via mail, de opdrachten aan een professional voor te leggen en reactie erop terug te krijgen

Na de 5 delen is er een evaluatieopdracht.

Het programma

Deel 1
In het eerste deel zal vooral gaan over wie je bent en hoe je naar jezelf kijkt. Dit doe je door een vragenlijst in te vullen en door via je naam naar jezelf te kijken.

Deel 2
In dit deel ga je aan de slag met hoe je omgaat met je gevoelens en hoe deze beïnvloed kunnen worden door jouw gedachten. Voor de opdrachten zal er eerst een stuk theorie zijn. Er zijn twee opdrachten aan gekoppeld.

Deel 3
Dit deel gaat over assertiviteit en grenzen. Via de opdracht kun je er achter komen hoe assertief jij bent. In een stukje theorie staat beschreven wat het verschil is tussen subassertief, agressief en assertief.

Deel 4
In deel vier wordt waar je vandaan komt onderzocht. Wie zijn je ouders en wat vind jij goed aan hen, of wat wil jij juist anders doen? Het tweede deel gaat meer in op vriendschappen en relatie met anderen. Er zijn drie opdrachten die gemaakt kunnen worden. Opdracht één is het beantwoorden van vragen over je ouders. Opdracht twee is het opschrijven van belangrijke gebeurtenissen. De laatste opdracht is het beantwoorden van vragen over vriendschappen.

Deel 5
Dit laatste deel zal gaan over seksualiteit. In de opdracht zullen vragen gesteld worden die jouw inzicht vergroten over hoe jij over seksualiteit denkt.

Doelgroep

Jongeren

Contactpersoon

Vivenz

Telefoonnummer

088-1237000